Čo je to za čudo?

Počuli ste už o zelenine s názvom Romanesco? V našich obchodoch sa s ňou stretnete len ťažko a v našej krajine nepatrí k bežne používaným druhom. Ide o príbuznú brokolice a karfiolu. Hlavný rozdiel je vo výzore. Táto zelenina totiž na prvý pohľad pripomína skôr morský koral, alebo inú príšeru. Na tanieri vyzerá nádherne, takže ak hľadáte spôsob ako ozvláštniť svoje pokrmy, môžete si ju skúsiť vypestovať.

květina
 
Pestovanie nebude také ľahké
 
Romanesco sa pestuje veľmi podobne ako klasická brokolica, alebo karfiol. Kto už však tieto plodiny niekedy v minulosti skúšal sadiť, tak vie, že to nie je až tak jednoduché. Problémom je dlhá vegetačná doba, pomerne vysoké požiadavky na pôdu, stanovisko aj zálievku a taktiež skoré vybiehanie do kvetu,.
 
Teplo a dostatok vody
 
Tak ako pri  klasickú brokolicu, si musíte aj pri tejto odrode musíte najprv vypestovať priesady. Spomínaná dlhá vegetačná doba, je totiž v našich klimatických podmienkach problémom. Romanesco potrebuje od vysiata až po úplné dozretie približne sedemdesiatpäť až sto dní, teda až okolo troch mesiacov. Na voľný záhon ju môžete vysádzať až v druhej polovici mája, pretože si vyžaduje vyššie teploty a mrazy sú úplne neprípustné. S vysievaním semien preto začnite koncom februára, poprípade začiatkom marca. Ak si zaobstaráte semená, pozrite sa na ich obal, kde nájdete odporúčanú dobu výsevu. Môžete totiž natrafiť na rôzne odrody, pri ktorých sa čas líši.

kytka
 
Nájdite jej vhodné miesto
 
Túto netradičnú brokolicu vysádzame na dostatočne svetlé a slnečné miesto, ktoré je dobre chránené pred priamym vetrom. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku, pretože inak vám krásne ružičky nedozrejú. Vyhovuje jej dobre priepustná, ľahká pôda, s vysokým obsahom živín. Ak by ste sa ju rozhodli hnojiť, použite hnojivá na kapustovitú zeleninu. Ak sa vám ju podarí dopestovať do úspešného konca, v kuchyni ju využijete podobne ako brokolicu alebo karfiol. Môžete ju teda opekať, variť, či konzumovať surovú.

Čo je to za čudo?
1 (20%)1