Pomôžte vášmu dieťaťu prekonať sociálnu úzkosť


Nájdite základnú príčinu
Je jednoduchšie to povedať ako vykonať. Musíte stráviť čo najviac času so svojím dieťaťom a nechať ho, aby sa vám otvorilo bez strachu. Opýtajte sa sami seba aj niekoľko otázok. Dávate svojmu dieťaťu pocit bezpečného života? Dávate mu dostatok príležitostí na to, aby sa stýkal s ostatnými? Máte nestabilnú prácu, takže sa vaše dieťa musí prispôsobiť rôznym okolnostiam po celú dobu? To všetko môže prispieť k sociálnej úzkosti vášho dieťaťa. Poznanie príčiny vám pomôže efektívnejšie riešiť tento problém.

chlapec

Zaoberajte sa obavami vášho dieťaťa
Jemne zistite, čo sa deje v jeho mysli v momente, keď sa stretne s novými ľuďmi alebo kamarátmi. Aké sú prvé myšlienky, ktoré mu prídu na myseľ? Myslí si, že bude posudzované negatívne? Zaoberajte sa týmto osobitným strachom. Povezte mu, že nikto nemá právo súdiť toho druhého. A aj keby to robili, mal by dôverovať svojmu ja.

Budovanie dôvery
Povzbudzujte svoje dieťa, aby urobilo svoje vlastné rozhodnutia. Oceňujte úsilie svojho dieťaťa. Dieťa opakovane nepokúšajte ani kritizujte, ak v  niečom zlyhá.
Namiesto toho mu buďte priateľom. Z času na čas vyhľadajte spätnú väzbu svojho dieťaťa, zapojte ho do zaujímavých rozhovorov. Celkovo to dopomôžte dieťaťu prekonať akýkoľvek problém týkajúci sa sebaúcty.

sourozenci

Otázka sociálnych médií
Odborníci tvrdia, že sociálne médiá môžu tiež podnecovať sociálnu úzkosť. Ak dieťa alebo dospievajúci nedostane dosť  likov na sociálnych médiách, jeho sebaúcta môže byť veľmi zasiahnutá. Vysvetlite mu, že sociálne médiá sú predovšetkým sprostredkovateľom komunikácie a nie podstatou jeho života. Uistite sa, že nepodlieha tlaku na spoločné zdieľanie čohokoľvek na platformách sociálnych médií. Sledujte jeho aktivity na sociálnych médiách a povzbudzujte ho, aby vám úprimne povedal, čo nemá rád alebo sa mu naopak páči.

Profesionálna pomoc
Ak takýmto základným úsilím nedosiahnete akýkoľvek výsledok, buďte trpezliví. Neporovnávajte ho so žiadnym dieťaťom, ktoré netrpí sociálnou úzkosťou. Ak sa vám zdá, že vaše dieťa sa čoraz viac sťahuje do svojho ulity, skúste vyhľadať psychologickú pomoc.

Posted in Nezařazené